Składniki (na 4 porcje):
4 piersi kurczaka
4 ząbki czosnku
kawałek (2 cm) imbiru
1 cebula
3 łyżki oleju
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
250 g ananasa z puszki (w kawałkach)
sos:
1 szklanka soku ananasowego
3 łyżki keczupu
1 łyżka cukru
4 łyżki octu z czerwonego wina
sok z 1 cytryny
Drobno posiekany czosnek, obrany i starty imbir oraz pokrojoną w słupki cebulę podsmażamy na oleju w woku lub na dużej patelni o grubym dnie. Mieszamy wszystkie składniki sosu, wlewamy do woka, zagotowujemy i pozostawiamy kilka minut na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. Wrzucamy pokrojone w paski piersi kurczaka, paprykę pokrojoną w kostkę oraz ananasa. Smażymy 6-8 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem długoziarnistym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz