Składniki:
spód:
170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
masa kajmakowa:
200 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki masła
dekoracja:
płatki białej czekolady
Ciasto wkładamy pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkowujemy na placek zbliżony do wymiarów formy - razem z papierem przenosimy ciasto do formy, obcinamy nadmiar papieru. Ciastem wykładamy spód i około 1 cm boków, w razie potrzeby wylepiamy brakujące miejsca palcami. Cały spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki do czasu nagrzania piekarnika.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 C. Schłodzony spód wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut na lekko złoty kolor. Wyjmujemy ostrożnie z piekarnika, bo ciasto jest bardzo delikatne i kruche. Odstawiamy do ostygnięcia.
masa kajmakowa: Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko skondensowane, dodajemy miód i masło. Całość gotujemy przez 8 - 10 minut na bardzo małym ogniu, mieszając co chwilę drewnianą łyżką do momentu gdy masa zgęstnieje i zmieni kolor na jasno brązowy.
Łyżeczką rozprowadzamy świeżo zrobioną masę kajmakową na ostudzonym, kruchym spodzie. Wierz dekorujemy płatkami białej czekolady. Odstawiamy na 20-30 minut, aby masa zgęstniała. Po tym czasie możemy już kroić naszego mazurka.
Jeden z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis
OdpowiedzUsuń