Składniki:
ciasto:
180 g mąki krupczatki
120 g masła
szczypta soli
1 jajko
farsz:
duży pęczek zielonych szparagów
120 ml śmietany
1 duże jajko
2 garście startej mozzarelli
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta ziół prowansalskich
ciasto: mąkę mieszamy z solą, rozgniatamy z masłem, dodajemy jajko. Całość ugniatamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę mąki. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na kilkanaście minut do pół godziny.
farsz: w misce mieszamy śmietanę z jajkiem, dodajemy startą mozzarellę. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Szparagi czyścimy - odłamujemy stwardniałą część łodygi, następnie około połowy długości łodygi pokroić w plasterki, górną część zostawiamy. Plasterki szparagów dodajemy do mieszaniny śmietany i jajka.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra, wykładamy nim formę do tarty, na spód wylewamy śmietanową mieszaninę, a na wierzchu układamy szparagi. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-30 minut, aż masa się zetnie. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz