Składniki:
spód brownie:
65 g ciemnej czekolady
65 g miękkiego masła
50 g drobnego cukru
1 jajko
40 g mąki
masa serowa:
1 kg tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie
3 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
5 jajek
80 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki aromatu waniliowego
krem waniliowy:
75 g masła
3 szklanki cukru pudru
60 ml 1/4 szklanki mleka
1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
dodatkowo:
czekoladowe jajka
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy łyżką: najpierw utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec z ubitym jajkiem. Gładką masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 6 - 8 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
masa serowa: do misy miksera wkładamy ser twarogowy razem z mąką. Ucieramy mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując na małych obrotach, aby nie napowietrzać masy. Wbijamy kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec dodajemy ze śmietankę i aromat waniliowy.
Masę wylewamy na gotowy czekoladowy spód. Tortownicę z sernikiem owijamy szczelnie 2-3 warstwami folii aluminiowej i wstawiamy do większej formy do pieczenia, w którą wlewamy wrzącą wodę (z jednego czajnika). Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 1,5 godziny. Sernik studzimy krok po kroku: przez pierwsze 15 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy go w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylamy drzwiczki. Po tym czasie wyjmujemy sernik i całkowicie studzimy, następnie zdejmujemy obręcz tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 8 godzin.
krem: W misce miksujemy masło aż będzie puszysta. Stopniowo dodajemy 1,5 szklanki cukru pudru. Stale mieszając, powoli dodajemy mleko i aromat waniliowy. Powoli dodajemy resztę cukru. W razie potrzeby, dodajemy więcej mleka, aby masa nabrała konsystencji odpowiedniej do smarowania. Przed podaniem sernik smarujemy równą warstwą kremu i dekorujemy czekoladowymi jajkami.
Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń