2/20/2014

Chlebek piwny z serem Cheddar

Składniki: 
2 szklanki mąki pszennej 
1 szklanka mąki pszennej razowej 
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka soli 
170 g sera Cheddar, startego 
300 ml ulubionego piwa 
6 łyżek masła, roztopionego


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 185 C. Formę kesówkę natłuszczamy odrobiną masła. Do dużej miski przesiewamy oba rodzaje mąki, mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy starty ser. Wlewamy piwo i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Do przygotowanej formy wykładamy łyżką ciasto. Wierzch polewamy roztopionym masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 50 do 55 minut, aż chlebek będzie złocisty i upieczony w środku. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 30 minut do ostygnięcia.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...