8/15/2013

Pizza na cienkim cieście z pieczarkami, boczkiem i rukolą

Składniki (na 2 pizze):

ciasto:
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek

sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym lub 1/2 szklanki keczupu
1 łyżka oliwy z oliwek
suszone oregano

wierzch
150 g boczku, 
opakowanie mozzarelli, 
3 pieczarki
parmezan
rukola do dekoracji


Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiamy na 0,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy razem z solą. Robimy wgłębienie, wlewamy drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Zagotowujemy pomidory wraz z oliwą, doprawiamy solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Surowe pieczarki, boczek i mozzarellę kroimy na kawałki. Parmezan ścieramy na cienkie plasterki.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, obsypujemy mąką, kolejno rozwałkowujemy na cienkie placki podsypując mąkę. Kładziemy placki na posmarowanej oliwą blasze i ponownie odstawiamy na 0,5 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury, minimum 250℃.
Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy oregano, układamy resztę składników, za wyjątkiem parmezanu. Pizze pieczemy w wysokiej temperaturze przez 10-12 minut. Posypujemy parmezanem i rukolą.

1 komentarz:

  1. Świetny przepis, na pewno spróbuje zwłaszcza, że uwielbiam parmezan!
    Dobra robota! Wielu osobom zapewne ślinka cieknie :)
    W takiej sytuacji gdyby ktoś nie miał ochoty na gotowanie polecam stronę www.latwy.pl/pizzaportal gdzie można się poratować gotową pizzą!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...