Składniki:
spód:
150 g biszkoptów
80 g masła, rozpuszczonego
2 czubate łyżki masła orzechowego
masa serowa:
1 kg twarogu, trzykrotnie mielonego
4 łyżki cukru pudru
5 jajek
3 łyżki budyniu waniliowego
do dekoracji:
prażone solone orzechy ziemne
Do misy miksera wykładamy twaróg. Dodajemy budyń i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Następnie dodajemy cukier puder, a gdy składniki dobrze się połączą dodajemy kolejno po 1 jajku. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 175 C, po czym zmniejszamy do 125 C i pieczemy przez kolejną godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale zostawiamy ciasto w środku jeszcze na 20 minut. Po wyjęciu wstawiamy do lodówki do całkowitego ostygnięcia. Sernik podajemy pokrojone w prostokąty posypane orzeszkami ziemnymi.
czy budyń jest już ugotowany czy dajemy proszek na budyń?
OdpowiedzUsuńproszek :)
Usuń