Składniki:
spód:
200 g ciastek owsianych
100 g masła, roztopionego
masa makowa:
500 g masy makowej
2 jajka
masa serowa:
250 g sera mascarpone
250 g sera riccotta
3 jajka
70 g cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
spód: ciastka owsiane kruszymy, dodajemy roztopione masło, wyrabiamy ręką dokładnie mieszając. Wykładamy na dno formy o wymiarach 20 x 30 cm wyścielonej papierem do pieczenia i mocno ugniatamy ręką wyrównując powierzchnię. Wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
masa makowa: W misce mieszamy masę makową i żółtka. Następnie dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie mieszamy i przekładamy na przygotowany spód.
masa serowa: Ser mascarpone oraz ser riccotta miksujemy razem z jajkami, cukrem i mąką. Następnie masę delikatnie przekładamy na masę makową i wyrównujemy powierzchnię.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50-60 minut, aż wierzch będzie ścięty i lekko zarumieniony. Upieczony sernik odstawiamy do ostygnięcia.
chyba najlepsze z możliwych świątecznych połączeń, masa makowa i sernik <3
OdpowiedzUsuńwesołych świąt ! :)
też u mnie jest :) wesołych!
OdpowiedzUsuń