12/29/2013

Domowe masło orzechowe

Składniki:
3 szklanki orzeszków ziemnych
2 łyżki oleju
1 płaska łyżka soli
1,5 łyżeczki miodu
2 łyżki oleju




Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 C. Płuczemy orzeszki i mieszamy z 2 łyżkami oleju i solą. Rozkładamy w jednej warstwie na blasze (można użyć dwóch blach). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut, zamieniając blachy miejscami w połowie czasu. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy .

Jeśli używamy robota kuchennego, wrzucamy do niego orzeszki ziemne, i 2 łyżki oleju i miód. Miksujemy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Co jakiś czas łyżką zagarniamy orzechy ze ścianek.


Przelew gotowe masło orzechowe do słoika. Przechowujemy maksymalnie przez 2 miesiące w lodówce.



3 komentarze:

  1. Konsystencja idealna :) Ja uwielbiam masło z mieszanki różnych orzechów, bez żadnych dodatków, a i tak pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...