4/11/2014

Babka czekoladowo-bananowa

Babkę piecze się w specjalnej, okrągłej foremce. Dzięki temu, w przeciwieństwie do zwykłej formy na ciasto, ciepło dochodzi do każdego miejsca i sprawia, że babka jest równomiernie upieczona.

Składniki (8 porcji):

ciasto:

225 g mąki razowej
120 g mąki pszennej
100 g niesłodzonego kakao w proszku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g cukru pudru
2 duże jajka, lekko ubite
2 duże, dojrzałe banany, rozgniecione
180 ml maślanki
120 ml oleju roślinnego

polewa:

225 g cukru pudru
1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku
2-3 łyżki letniego mleka


ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Formę na babkę natłuszczamy masłem. Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, a w środku wykonujemy dołek. 

W drugiej misce mieszamy jajka, banany, maślankę i olej, po czym wlewamy mieszaninę do dołka w mące. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy ciasto łyżką do przygotowanej formy, wygładzając powierzchnię.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut, aż włożony w środek ciasta patyczek będzie suchy po wyjęciu. Odstawiamy ciasto na 5 minut w formie, po czym wykładamy je na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia (na około godzinę).

polewa: składniki polewy łączymy ze sobą i mieszamy do połączenia składników.

Schłodzone ciasto polewamy polewą, tak aby spływała po bokach ciasta. Odstawiamy na 30 minut, aby polewa stężała.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...