9/10/2013

Zupa z owoców morza

Składniki (4 porcje):

200 g małży 
200 g krewetek black tiger
1 łyżka oliwy 
2 łyżeczki masła
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 duży pomidor
1 gałązka selera naciowego
1 gałązka świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
1 liść laurowy
1 łyżka passaty
3 łyżki śmietany
1 pęczek koperku
1-2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka ryżu
świeżo zmielony czarny pieprz, sól

W garnku rozgrzewamy oliwę z masłem. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy, dokładamy pokrojone niewielkie kawałki marchwi, selera i pomidora, dusimy razem kilka minut. Wlewamy 1 l wody, dodajemy szafran, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, szałwię, małże i krewetki. Zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu przez godzinę. Przecedzamy zupę do drugiego garnka, zachowując tylko płyn, doprawiamy do smaku solą. Dodajemy passaty i ryż.
Ostatecznie doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy śmietanę, mieszamy, nakładamy na talerze, dekorujemy koperek i podajemy.


9/09/2013

Sos z zielonego pieprzu

Składniki:
oliwa z oliwek
0,5 średniej cebuli,drobno posiekanej
ząbek czosnku, drobno posiekany
400 ml śmietanki 30 %
garść ziarenek zielonego pieprzu w zalewie 
sól, biały pieprz mielony



Na rozgrzana patelnię z oliwą wrzucamy posiekana cebule, a następnie czosnek, dodajemy ziarenka pieprzu, gotujemy na wolnym ogniu ok. 3-4 minut,po czym dodajemy śmietanę i  mieszamy. Po 2 minutach zestawiamy z ognia. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą.

9/08/2013

Miodowy comber jagnięcy na puree z ziemniaków

Składniki (4 porcje):

mięso:
mostek jagnięcy
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku 
świeża natka pietruszki
suszony  tymianek
cytryna

sos:
300 ml przecieru pomidorowego
4 łyżeczki miodu
2 ząbki czosnku

puree:
1 kg mączystych ziemniaków
100 ml mleka
4 łyżki masła i dodatkowo kilka kawałków
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
gałka muszkatołowa

gotowane warzywa do podania

marynata: Żeberka opłukujemy, osuszamy i kroimy na pojedyncze kawałki. Do płaskiej miseczki wlewamy oliwę – w takiej ilości, aby kotlety były zanurzone. Do tego dodajemy posiekaną natkę pietruszki, łyżeczkę suszonego tymianku, sok z jednej cytryny i posiekane 3 ząbki czosnku. Mięso lekko solimy i wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

mięso: Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Kotlety układamy na blaszce do pieczenia, w 3 cm odstępach od siebie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 50 - 60 minut. Po upieczeniu żeberka wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy luźno folią aluminiową i odstawiamy na około 5 minut przed podaniem.

sos:  Do przecieru dodajemy miód, czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostałość z marynaty. Całość mieszamy w małym garnuszku i gotujemy powoli ok 10 minut.

puree: Wkładamy umyte ziemniaki do garnka z zimną wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15-20 min, aż staną się miękkie. Odcedzamy ziemniaka i obieramy, gdy będą jeszcze gorące. Przeciskamy ziemniaki przez praskę. Aby masa stała się bardziej gładka, przecieramy je przez sitko. W tym czasie w rondlu podgrzewamy mleko.

Przekładamy puree do suchego garnka i delikatnie odparowujemy, dodajemy masło i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołowa.Wrzące mleko wlewamy do ziemniaków i energicznie mieszamy.

Na talerz wykładamy puree, gotowane warzywa, a następnie mięso i całość polewamy 3 łyżkami sosu.

9/07/2013

Risotto alla milanese

Złociście żółte dzięki dodatkowi najdroższej przyprawy świata, czyli szafranu, ze specjalnego ryżu arbio klasyczne włoskie danie może być potrawą samodzielą lub ciekawym dodatkiem


Składniki (4 porcje): 
400 g ryżu arborio
1 duża cebula
2 łyżki masła
2/3 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżeczka pręcików szafranu
1 l bulionu warzywnego 
0,5 szklanki tartego parmezanu


Na dużej patelni stapiamy połowę masła i szklimy na nim, posiekaną w drobno w kostkę, cebulę. Dodajemy opłukany ryż i prażymy przez 2 - 3 minuty, aż stanie się przezroczysty. Dodajemy wino i namoczony wcześniej w 1 jednej łyżce stołowej wody szafran. Gotujemy przez kilka minut, aż ryz wchłonie wino. Następnie do rondla dodajemy połowę bulionu i gotujemy całość na małym ogniu, często mieszając. Stopniowo dodajemy resztę bulionu. Risotto doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy ryż już jest miękki i odpowiednio kleisty, zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy łyżkę masła i tarty parmezan. Dokładnie mieszamy i podajemy natychmiast.


9/06/2013

Racuchy

Składniki:
70 g mąki
3 jajka
1,5 łyżeczki cukru
3/4 szklanki wody
60 g masła
szczypta soli
900 g  oleju
cukier puder do posypania

W rondlu zagotowujemy wodę, masło i cukier. Zdejmujemy z ognia, dodajemy całą mąkę i energicznie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie zupełnie gładka, bez grudek. Garnek stawiam z powrotem na średnim ogniu i gotujemy
stale mieszając, aż z ciasta utworzy się kula. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 5-10 minut i gdy ciasto nieco ostygnie, dodajemy jajka. Bardzo dokładnie mieszamy. Solimy.
W dużym ciężkim garnku podgrzewamy olej. Gdy będzie gorący (180-190 C), zanurzamy w nim długą, dużą łyżkę, którą następnie nabieramy porcje ciasta i delikatnie wkładamy je do garnka. Smażymy minutę, następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejną minutę. Wyjmujemy z tłuszczu, przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by wchłonął nadmiar tłuszczu, oprószamy cukrem pudrem.



9/05/2013

Pizza z szynką, pomidorami i mozzarellą

Składniki  (2 pizze):

ciasto:
30 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
2-3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
1 łyżeczka cukru
sól

sos:
1 duży pomidor
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
2 krople octu balsamicznego lub winnego
0,5 łyżeczki oregano
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz

dodatki:
2 pomidory średniej wielkości
10 niewielkich plasterków chudej szynki
150 g tartego sera mozzarella



ciasto: Drożdże rozdrabniamy w letnim mleku, dodajemy łyżeczkę cukru a następnie odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na około 20 minut. Do odrębnego naczynia dodajemy mąkę, wyrośnięty rozczyn, olej i szczyptę soli, a następnie zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 20-30 minut. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość minimum dwukrotnie.

dodatki: Cebulę oczyszczamy, pomidory opłukujemy i kroimy w drobne plasterki.

sos: Pomidory wyparzamy we wrzącej wodzie, obieramy ze skórki a następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz 1 ząbek wyciśniętego czosnku. Dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek oraz 2 krople octu balsamicznego. Przyprawiamy pieprzem, oregano, solą i cukrem do smaku, dokładnie mieszamy. Zamiast świeżych pomidorów do sosu można także dodać pomidory z puszki w sosie pomidorowym.

Formę do pieczenia pizzy smarujemy równomiernie olejem. Odrywamy połowę wyrobionego ciasta a następnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Jeśli ciasto zbyt przykleja się do dłoni można podsypać je nieco mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Na ciasto nakładamy 5 łyżek stołowych sosu, posypujemy startym serem a następnie nakładamy kolejno szynkę, cebulę i pomidory.

Pizzę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 8 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika, delikatnie wysuwamy pizzę i obficie posypujemy serem. Pieczemy jeszcze przez 6-7 minut aż ser się stopi.

9/04/2013

Banana Split

Kiedy aktorka wsiada na pokład samolotu linii British Airways od razu zamawia go zamawia. - Chętnie latałabym także innymi liniami, gdyby podawano tam banana split. Ale ten deser serwuje się tylko tu - tłumaczy Scarlett Johansson. Deser jest amerykańskim wynalazkiem. W oryginalnej wersji składa się z trzech gałek lodów (waniliowe, czekoladowe, truskawkowe) umieszczonych pomiędzy połówkami banana. Lody polewa się słodkimi sosami owocowymi, dekoruje bitą śmietaną, orzechami włoskimi oraz wiśnią kandyzowaną w likierze. Całość podaje się na podłużnym małym półmisku.

Deser wymyślił w 1904 roku David Strickler. Co ciekawe, nie miał on nic wspólnego z gastronomią. Był farmaceutą i optykiem, który po skończeniu studiów prowadził własną aptekę.


Składniki
banany
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
3-4 łyżki brązowego cukru
kilka łyżek syropu z trzciny cukrowej
250 ml słodkiej śmietanki
łyżka masła

dodatki (wg uznania):
 lody
owoce
siekane orzechy
bita śmietana
posypki

Czekoladę połamaną na kawałki, cukier, śmietankę, syrop i masło podgrzewamy w rondelku na małym gazie, mieszając od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści. Obieramy banany, przekrawamy wzdłuż. Na talerzyku układamy połówki banana, nakładamy między nimi kilka kulek lodów, całość polewamy sosem czekoladowym/ bita śmietaną i posypujemy pokruszonymi orzeszkami (np. ziemnymi)/ posypka lub dekorujemy innym owocem.

9/03/2013

KURCZAK MIODOWO-MUSZTARDOWY

Składniki (2 porcje):

podwójna pierś kurczaka
4 łyżki miodu
2 łyżki musztardy dijon
2 łyżki musztardy francuskiej
4 ząbki czosnku startego
4 cm świeżego imbiru, startego
szczypta suszonego chili 
sól
olej


Kurczaka myjemy i dzielimy na 4 kotlety, lekko oprószamy solą. Musztardy, miód, czosnek, imbir i szczyptę chili dobrze mieszamy. Dodajemy kurczaka i wcieramy w niego marynatę. Odkładamy do lodówki na godzinę. Rozgrzewamy patelnię grillową, lekko natłuszczona olejem i smażyć kotlety polewając co jakiś czas marynatą.


9/02/2013

Quesadillas z serem brie, brzoskwinią i suszonym pomidorami

Składniki (na 2 porcje)

4 tortille
opakowanie sera brie (150 g)
1 duża, soczysta brzoskwinia
4 suszone pomidory z zalewy, odsączone
ocet lub krem balsamiczny
oliwa z oliwek
sól 
pieprz


Brzoskwinię myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę, Każdą połówkę kroimy w  0,5 cm plasterki. Ser brie i pomidory kroimy w plasterki. Tortillę kładziemy talerzu – równomiernie układamy pomidory, brzoskwinie i ser brie. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Przykrywamy drugą tortillą. Wkładamy do nagrzanego do 150 C piekarnika na 5 minut lub na krotko do mikrofali, tak aby ser się delikatnie rozpuścił. Po wyjęciu z piekarnika kroimy na 6 trójkątów. Podajemy na ciepło.


9/01/2013

Carpaccio z salsa pomidorowa i sosem holenderskim

Składniki (2 porcje):

8 plastrów carpaccio wołowego
mięta do dekoracji

salsa:
3 - 4  pomidory
0,5 białej cebuli
0,5 papryczki chilli (serrano lub jalapeno)
garść posiekanej kolendry
ząbek czosnku 
2 łyżki świeżego soku z limonki
sól, pieprz 

sos holenderski:
2 łyżki masła, miękkiego
3 żółtka
150 ml śmietany kremówki
szklanka drobno posiekanej mięty
1 łyżka świeżego soku z cytryny
sól, świeżo zmielony czarny pieprz 



Pomidory kroimy w kostkę, cebulę papryczkę w drobną kostkę. Pokrojone pomidory, cebulę, chilli, kolendrę i sok z limonki. Mieszamy w miseczce, tak aby składniki się połączyły. Odstawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej tak aby wszystkie aromaty przeszły smakami.

Wszystkie składniki sosu, z wyjątkiem soku z cytryny, mieszamy z solą i pieprzem w metalowej miseczce. Umieszczamy miskę nad gotującą się wodą. Trzepaczką stale mieszamy sos w misce na łaźni wodnej, aż sos będzie gęsty i gładki. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Na talerzy układamy zawinięte w ruloniki 3-4 plastry carpaccio, po bokach nakładamy łyżką salsę i sos holenderski. Dekorujemy liśćmi świeżej mięty.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...