10/25/2013

Drożdżówki cynamonowe z żurawiną

Składniki (8 bułeczek):

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
100 g roztopionego masła
50 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru (do ciasta)
0,5 szklanki brązowego cukru (do nadzienia)
0,5 szklanki suszonej żurawiny
0,5 szklanki posiekanych orzechów laskowych
0,5 łyżeczki soli morskiej
1,5 łyżki cynamonu

7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych


Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Do jednej miski dodajemy przesianą mąkę, sól i cukier. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, delikatnie mieszając. Mleko z drożdżami dodajemy do mąki, razem z roztopionym masłem. Mieszamy delikatnie łyżką, a następnie wyrabiamy przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie samo odklejało się od ręki. Formujemy kulę, odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.


Gdy ciasto już podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na  grubość około 6 mm, Wierzch posypujemy mieszanką cynamonu i brązowego cukru, a następnie rodzynkami oraz posiekanymi orzechami. Zawijamy ciasto w rulon, który kroimy na plastry o grubości 2 cm, które układamy dużej w tortownicy lub bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując przerwy pomiędzy bułeczkami. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż bułeczki znów zwiększą objętość i połączą się ze sobą.


Wierzch każdej drożdżówki przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut lub do uzyskania mocno złotego wierzchu.


Bułeczki najlepiej smakują na ciepło! Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...