Składniki (8 bułeczek):
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
100 g roztopionego masła
50 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru (do ciasta)
0,5 szklanki brązowego cukru (do nadzienia)
0,5 szklanki suszonej żurawiny
0,5 szklanki posiekanych orzechów laskowych
0,5 łyżeczki soli morskiej
1,5 łyżki cynamonu
7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych
Gdy ciasto już podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na grubość około 6 mm, Wierzch posypujemy mieszanką cynamonu i brązowego cukru, a następnie rodzynkami oraz posiekanymi orzechami. Zawijamy ciasto w rulon, który kroimy na plastry o grubości 2 cm, które układamy dużej w tortownicy lub bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując przerwy pomiędzy bułeczkami. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż bułeczki znów zwiększą objętość i połączą się ze sobą.
Wierzch każdej drożdżówki przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut lub do uzyskania mocno złotego wierzchu.
O mniam! Na taką drożdżóweczkę to bym się skusiła, oj tak! :)
OdpowiedzUsuń