10/19/2013

Ryż

Ryż jest ziarnem, które jest uprawiane w ponad 100 krajach i jest jednym z podstawowych produktów spożywczych na świecie. Może być uprawiany na zboczach, w glebie lub w nawadnianych wodami polach, głębokich lub płytkich. Różne techniki uprawy, a także mieszanie technik hodowlanych, zaskutkowało uzyskaniem tysiąca odmian ryżu.
Każdą jednak odmianę ryżu możemy zakwalifikować jako długo-, średnio- lub krótkoziarniste ziarna. Długoziarnisty ryż basmati jest cienki, delikatny i spiczasty. Średnio-i krótkoziaqrniste ziarna ryżu są grubsze, twardsze i bardziej chłonne. Przykładami dań z użyciem średnioziarnistego ryżu jest risotto, a taqkże ryżowa paella gdezie używaq się odmiany Arborio i Calasparra. Krótkoziarnisty ryż to np. ryż do sushi.

Wielu osób na Zachodzie gotuje z ryżu proste dania, i co jest najciekawsze, że z takiego gotowania wychodzi posiłek, który sam w sobie jest prosty i łatwo wchłania inne smaki. W niektórych regionach świata, ryż jest uważany za święty.


Poradnik kupującego

Istnieją tysiące odmian ryżu.  Kleisty ryż nie zawiera glutenu, a nazwa odnosi się do jego tekstury po ugotowaniu. Ziarna trzymają się razem, co ułatwia ich formowanie do sushi i chwytanie pałeczkami. Pachnące odmiany, takie jak tajski ryż, mają smakowity aromat i są popularne w całej Azji.

Czerwony, zielony, brązowy i czarny ryż są odmianami pełnoziarnistymi - to znaczy, że zachowują pożywne składniki odżywcze w swojej zewnętrznej warstwie, ale wnętrze, które zawiera skrobię jest zawsze białe. Fioletowo-czarny "dziki ryż" nie jest właściwie ryżem, ale wodną trawą z Ameryki Północnej. Trudności w zbiorze sprawiają, że ta odmiana jest droga, ale kolor, elegancki kształt i delikatny orzechowy smak ziarna sprawiają, że ten ryż nadają się na luksusową bazę gulaszu lub sałatki.

Przechowywanie

Choć łatwiejsze jest oczywiście pozostawienie ryżu w opakowaniu w jakim został zakupiony, ryż, podobnie jak inne produkty zbożowe, powinien być przesypany do szczelndego pojemniika i przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu, aby zoptymalizować jego przydatności do spożycia i zapobiec zepsuciu.
Ponieważ konsumenci nie są informowani o terminie zbioru, najlepiej jest użyć ryż w ciągu roku od jego zakupu, a najlepiej w ciągu trzech do sześciu miesięcy. Z tego powodu,  korzystniej, jest kupować mało, a często niż dużo, a rzadko.
Zjedzenide ugotowanego ryżu,  pozostawionego dłużdej może spowodować zatrucie pokarmowe, ponieważ duża powierzchnia każdego ziarna działa jako pożywka dla bakterii. ugotowany ryż powinno się przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce nie dłużej niż jeden dzień.

Przygotowanie

Czas gotowania ryżu zależy od jego kształtu i odmiany, wieku ziarna, stopnia przetworzenia i rodzaju naczynia, w którym jest przygotowywany. Najlepiej jest postępować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu - w takim przypadku zawsze dobrze jest sprawdzić czy ryż jest gotowy na kilka minut przed określonym czasem,  ponieważ czas gotowania jest często zawyżony. Jeśli ryż jest odpowiednio ugotowany, długoziarniste ziarna pozostaną odrębne i puszyste, jak w dobrym pilawie. Ponieważ ryże pełnoziarniste zachowują warstwę zewnętrzną, to czas ich gotowania może trwać od 10 do 30 minut dłużej.  Gotowanie "dzikiego ryżu" trwa 45 do 50 minut.

Zimny, ugotowany ryż można użyć do sałatki lub zupy, lub dodać do warzyw na patelni takich jak papryka czy bakłażan.

Tak jak w przypadku innych ziaren, ryż jest bogaty w białka, a zatem stanowi istotną część diet wegetariańskich i weganskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...