Składniki:
bułki (ok. 10 bułek):
500 g mąki pszennej
300 ml mleka
10 g świeżych drożdży
50 g miękkiego masła
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
5 g(1 łyżeczka) soli
mleko do posmarowania
sezam do posypania
kotlety rybne:
400 g filetu z łososia
1 jajko
1 cytryna
bułka tarta
sól, pieprz
sos tatarski
sok z cytryny
sól, pieprz
wybrane dodatki
Lekko ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i miodem, odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, wlewamy mleko z drożdżami, dodajemy masło i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto o dobrze rozwiniętym glutenie (rozciągane ciasto powinno tworzyć błonkę). Wyrabianie ręczne trwa ok. 30 minut, mikserem ok. 10-12 minut. Miskę przykrywamy folią i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godzin. W trakcie wyrastania składamy dwukrotnie (wyjmujemy na blat, lekko rozciągamy i składamy jak list).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki po ok. 90 g każdy. Formujemy okrągłe bułki, układamy na blasze, przykrywamy folią i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 C.
Z łososia usuwamy skórkę i bardzo drobno kroimy pozostałe mięso, w kostkę. Z dokładnie umytej i wyparzonej cytryny ścieramy skórkę na małych oczkach i dodajemy do łososia. Dodajemy również jajko, bułkę tartą i przyprawy, dokładnie mieszamy, masa powinna być zwarta. Na rozgrzanym oleju smażymy uformowane dłońmi burgery. Każdy po włożeniu do bułki skrapiamy sokiem z cytryny.
Ostudzone bułki przekrawamy na pół, smarujemy sosem tatarskim, układamy wybrane dodatki (u mnie tylko rukola), kładziemy ciepłe kotlety rybne, a na nie nakładamy znów sos tatarski. Składamy bułkę i przebijamy patyczkiem do szaszłyków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz