Składniki:
300 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
100 g masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe bez cukru
3/4 litra mleka
4 łyżki cukru
500 g śliwek
cukier puder
kruche ciasto: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone zimne masło i wyrabiamy ciasto do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy jajka i szybko zagniatamy, do uzyskania gładkiego ciasta. 1/3 ciasta owijamy folią aluminiową i wkładamy do zamrażalnika. Resztą ciasta wykładamy dna małych foremek, lub jednej większej, uprzednio wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką.
Na wierzch ciasta, na papier do pieczenia wysypujemy fasolę, co zapobiegnie nam rośnięciu ciasta. Tak przygotowane tartaletki wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia, a w międzyczasie przygotowujemy masę budyniową i śliwki.
Przygotowany budyń rozsmarowujemy na cieście i przykrywamy owocami (ja ułożyłam po 4 połówki śliwek na każdym ciastku. Na wierzch kruszymy ciasto, które chłodziło się w zamrażalniku. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz