10/15/2013

Kruche tartaletki ze śliwką

To jedno z tych ciast, które świetnie smakują do popołudniowej herbaty. Łatwych i szybkich w wykonaniu, zrobionych z prostych składników, ale równocześnie smacznych i skutecznie zaspakajających ochotę na coś słodkiego. Poza tym, mimo swojej prostoty, ciasto wygląda ładnie i bardzo "domowo". Możecie je zrobić z większością owoców sezonowych - malinami, wiśniami, truskawkami, czereśniami, śliwkami, brzoskwiniami, morelami, borówkami... - i w każdej wersji będzie dobre.

Składniki:
300 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
100 g masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe bez cukru
3/4 litra mleka
4 łyżki cukru
 500 g śliwek
 cukier puder 


kruche ciasto: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone zimne masło i wyrabiamy ciasto do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy jajka i szybko zagniatamy, do uzyskania gładkiego ciasta. 1/3 ciasta owijamy folią aluminiową i wkładamy do zamrażalnika. Resztą ciasta wykładamy dna  małych foremek, lub jednej większej, uprzednio wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką.


Na wierzch ciasta, na papier do pieczenia wysypujemy fasolę, co zapobiegnie nam rośnięciu ciasta. Tak przygotowane tartaletki wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia, a w międzyczasie przygotowujemy masę budyniową i śliwki.

wierzch: zagotowujemy 0,6 litra mleka. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier. Umyte i osuszone śliwki kroimy na połówki, wyjmujemy pestki.

Przygotowany budyń rozsmarowujemy na cieście i przykrywamy owocami (ja ułożyłam po 4 połówki śliwek na każdym ciastku. Na wierzch kruszymy ciasto, które chłodziło się w zamrażalniku. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe, oprószamy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...