10/12/2013

Muffiny bananowe z czekoladą

Składniki (na 18 muffinów):

150 g masła
1 szklanka cukru
3 kostki  czekolady gorzkiej
300 g mąki
2 duże jajka
170 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 dojrzałe banany
1 łyżka cukru wanilinowego


Piekarnik nagrzewamy do 190C. Formę na muffiny wykładamy papilotkam (tym razem zdecydowałąm się na bardzo klasyczne, bo białe) . Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Czekoladę siekamy na małe kawałki. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mieszamy i odstawiamy. Jajka miksujemy w drugiej misce razem z mlekiem. Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło, pokrojone w plasterki banany a za chwilę posiekaną czekoladę.
Mieszamy krótko, ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna. Masę wykładamy do papilotek i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut, do czasu aż muffiny urosną będą chrupkie na wierzchu a wetknięta wykałaczka będzie sucha. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...