10/31/2013

Muffiny czekoladowe

Składniki (na 18 muffinów):

150 g masła
1 szklanka cukru
150 g czekolady gorzkiej
300 g mąki
2 duże jajka
170 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru wanilinowego


Piekarnik nagrzewamy do 190C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (ja używam kolorowych, żeby było weselej). Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Czekoladę siekamy na małe kawałki. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mieszamy i odstawiamy. Jajka miksujemy w drugiej misce razem z mlekiem.

Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko, ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna. Masę wykładamy do papilotek i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut, do czasu aż muffiny urosną będą chrupkie na wierzchu a wetknięta wykałaczka będzie sucha. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...