10/11/2013

Jesienna sałatka z pieczoną dynią

To już kolejny przepis na dynię i  prawdopodobnie nie ostatni. Jak się okazuje z dyni, podobnie jak z marchwi można zrobić zarówno słodkie jak i wytrawne dania. Dziś proponuję dietetyczną sałatę z pieczoną dynią.



Składniki (na 4 porcje):
1 mała dynia
10 pomidorków koktajlowych
1 średni ogórek
1 opakowanie mieszanych sałat
100 g migdałów w słupkach
100 g sera feta
sól
pieprz

sos:
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu

Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki, a następnie kroimy w ósemki i układamy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około godziny, aż dynia będzie miękka. Upieczoną dynię odstawiamy, aby trochę przestygła. 

Składniki sosu dokładnie mieszamy. Migdałowe słupki prażymy na suchej patelni.
Na umytych i osuszonych liściach sałaty i rukoli układamy pokrojonego pomidora i ogórka, posypujemy migdałami i dodajemy pokrojone kawałki sera feta. Na wierzch kładziemy słupki upieczonej dyni, polewamy sosem i od razu podajemy.

A Wy jakie macie jeszcze sposoby na dynię?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...