10/18/2013

Rogale marcepanowe

Składniki:
200 g marcepanu
1 jajko
75 g cukru pudru
150 g uprażonych migdałów
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
cukier puder i płatki migdałów do posypania


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 C. Wszystkie składniki, łącznie z pokruszonym marcepanem i posiekanymi płatkami migdałów wkładamy do miski. Całość miksujemy stopniowo zwiększając obroty miksera. Przygotowaną masę wykładamy na posypany wcześniej mąką blat. Formujemy wałki o średnicy około 3 cm zawijając ich końce, tak aby powstało półkole.

Ukształtowane rogale wykładamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem, w niedużych odstępach. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 12-15 minut. Po wyjęciu, jeszcze gorące posyp cukrem pudrem i płatkami migdałów.

2 komentarze:

  1. ooo, zjeść takiego na śniadanie - mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo jak ja lubię marcepan! Takich rogali jak Twoje, nigdy nie odmawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...