10/02/2013

Zupa krem z dyni

Składniki (6 porcji):

​2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 mączyste ziemniaki
1 kg świeżej dyni
2 l bulionu jarzynowego
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
100 ml słodkiej śmietanki kremówki
1 pęczek szczypiorku
świeżo zmielony czarny pieprz i sól

W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekane cebulę i czosnek, szklimy. Dodajemy obraną ze skóry i pozbawioną pestek, pokrojoną w kostkę dynię oraz obrane i pokrojone w kawałki ziemniaka. Zalewamy całość bulionem jarzynowym, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min. Miksujemy całość na gładki krem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wlewamy śmietankę, zagotowujemy, podajemy posypując każdą porcję świeżo mielonym pieprzem i z kleksem śmietany.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...