Składniki (na 6 porcji):
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka żółtej pasty curry
1 pęczek kolendry
2 piersi z kurczaka
2 szklanki bulionu z kurczaka
150 g ryżu
1 marchewka
2 cebule
sok z pół limonki
pół łyżeczki suszonego imbiru
2 łyżki sosu rybnego
łyżka sosu sojowego
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wrzucamy na rozgrzaną, dużą patelnię z odrobiną oleju. Kurczaka podsmażamy na średnim ogniu, a gdy zmieni barwę z różowej na kremową dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy, po czym dodajemy pastę curry i mieszamy przez kolejne kilka minut , aż kurczak zacznie skwierczeć.
Do całości dorzucamy posiekaną kolendrę i cebule posiekane w plasterki i dusimy, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany (około 5 minut). Następnie dodajemy bulionu z kurczaka , marchew posiekaną w słupki, sok z limonki, imbir i sos rybny . Ponownie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.
Po tym czasie dodajemy ryż , delikatnie mieszając. Wyłączamy palnik pod patelnią i czekamy , aż ryż zmięknie (ponownie około 5 minut). Doprawiamy do smaku. Uwaga! Zamiast soli użyjmy sosu sojowego, który nada zupie charakterystyczny azjatycki smak. Pamiętajmy, aby nie przesadzić z solą, ponieważ sos sojowy sam w sobie jest bardzo słony.
Gorącą zupę nakładamy do miseczek i dekorujemy liśćmi kolendry. Takie proste a takie smaczne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz