10/19/2013

Jajko w koszulce

Do wysokiego garnka wlewamy wodę i ocet i razem zagotowujemy. Jajko w temperaturze pokojowej wbijamy do małej filiżanki. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i za pomocą łyżki mieszamy ją tak długo, aż na środku pojawi się wir. Jednym, sprawnym ruchem wlewamy jajko z filiżanki w sam środek kręcącego się wiru. Gotujemy ok. 3 minut. Jajko delikatnie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Osuszamy na ręczniku papierowym i układamy na talerzu/sałacie/kanapce. Przed podaniem solimy i pieprzymy. Smacznego!


Rady:

  • Jajko do przygotowania jajka w koszulce musi być bardzo świeże. 
  • Po wlaniu jajka do wodnego wiru można delikatnie zagarnąć do środka rozpływające się białko, tak aby jajko nabrało okrągłego kształtu. 
  • Ocet ma za zadanie natychmiastowe ścięcie się białka. Można dodać go tyle, ile chcemy, jednak nie mniej niż 1 łyżkę. 
  • Jajko solimy dopiero po podaniu na talerz, nie należy solić wody w której się gotuje. 


1 komentarz:

  1. Bardzo fajna strona, dużo ciekawych informacji, polecam także swoją.


    My web blog; polecane strony

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...