10/28/2013

Przewodnik warszawski: Knajpa Roku 2013

Dzisiaj do północy można jeszcze głosować w konkursie na Knajpę Roku 2013. W ten sposób czytelnicy "Gazety Stołecznej" wybiorą swój ulubiony lokal Warszawy. Zwykle wygrywa gastronomia demokratyczna.

Równolegle, również dzisiejszego wieczoru, obradować będzie jury smakoszy, którzy przyznają tytuł Knajpy Roku. Stanie się to już po raz ósmy.

Większość wyróżnionych i nominowanych na przestrzeni ostatnich lat prowadzi do dzisiaj swoją działalność i cieszy się uznaniem publiczności. Izumi Sushi, La Iberica, Mela Verde, Sushi-Zushi, Nabo, Butchery&Wine to nieustająco ulubione lokale Warszawy. To czołówka stołecznej gastronomii demokratycznej. Niektórym finalistom Knajpy Roku noga się powinęła i zniknęły z rynku, ale taka jest też natura tego szalonego i bezwzględnego gastronomicznego biznesu.

Z perspektywy lat widać, że w konkursie cenione są przede wszystkim nieduże rodzinne restauracje, prowadzone z sercem, entuzjazmem i oddalone od gwiazdorskich koniunktur. W takich knajpach smakuje nam najbardziej.


Nominacje:

* Mąka i woda, ul. Chmielna 13 - za olśniewającą kuchnię, skupiającą żywioły elementarne, mąkę, wodę, oliwę i ser.

* Jung und Lecker Winebar, ul. Emilii Plater 14 - za radosne bistro, którego dania czerpią inspirację z przemiany pór roku i pogody za oknem.

* Mamma Marietta, ul. Wołoska 74a - za rodzinną trattorię, w której każde danie jest namiętną tęsknotą za Sycylią.

* Superiore Wine Bar, ul. Piękna 28/34 - za kuchnię wyrastającą z umiłowania dobrego wina i dobrej biesiady.

* Why Thai Food&Wine, ul. Wiejska 13 - za tradycyjną kuchnię tajską w nowoczesnym wydaniu.

zdjęcie i tekst: www.gazeta.warszawa.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...