Równolegle, również dzisiejszego wieczoru, obradować będzie jury smakoszy, którzy przyznają tytuł Knajpy Roku. Stanie się to już po raz ósmy.
Większość wyróżnionych i nominowanych na przestrzeni ostatnich lat prowadzi do dzisiaj swoją działalność i cieszy się uznaniem publiczności. Izumi Sushi, La Iberica, Mela Verde, Sushi-Zushi, Nabo, Butchery&Wine to nieustająco ulubione lokale Warszawy. To czołówka stołecznej gastronomii demokratycznej. Niektórym finalistom Knajpy Roku noga się powinęła i zniknęły z rynku, ale taka jest też natura tego szalonego i bezwzględnego gastronomicznego biznesu.
Z perspektywy lat widać, że w konkursie cenione są przede wszystkim nieduże rodzinne restauracje, prowadzone z sercem, entuzjazmem i oddalone od gwiazdorskich koniunktur. W takich knajpach smakuje nam najbardziej.
Nominacje:
* Mąka i woda, ul. Chmielna 13 - za olśniewającą kuchnię, skupiającą żywioły elementarne, mąkę, wodę, oliwę i ser.
* Jung und Lecker Winebar, ul. Emilii Plater 14 - za radosne bistro, którego dania czerpią inspirację z przemiany pór roku i pogody za oknem.
* Mamma Marietta, ul. Wołoska 74a - za rodzinną trattorię, w której każde danie jest namiętną tęsknotą za Sycylią.
* Superiore Wine Bar, ul. Piękna 28/34 - za kuchnię wyrastającą z umiłowania dobrego wina i dobrej biesiady.
* Why Thai Food&Wine, ul. Wiejska 13 - za tradycyjną kuchnię tajską w nowoczesnym wydaniu.
zdjęcie i tekst: www.gazeta.warszawa.pl
zdjęcie i tekst: www.gazeta.warszawa.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz