4/14/2014

Mazurek kajmakowy

Składniki:

spód:

170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko

masa kajmakowa:

200 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki masła

dekoracja:

płatki białej czekolady


kruchy spód: Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier i pokrojone na kawałki masło. Ręką rozcieramy masło z mąką aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

Ciasto wkładamy pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkowujemy na placek zbliżony do wymiarów formy - razem z papierem przenosimy ciasto do formy, obcinamy nadmiar papieru. Ciastem wykładamy spód i około 1 cm boków, w razie potrzeby wylepiamy brakujące miejsca palcami. Cały spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki do czasu nagrzania piekarnika.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 C. Schłodzony spód wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut na lekko złoty kolor. Wyjmujemy ostrożnie z piekarnika, bo ciasto jest bardzo delikatne i kruche. Odstawiamy do ostygnięcia.

masa kajmakowa: Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko skondensowane, dodajemy miód i masło. Całość gotujemy przez 8 - 10 minut na bardzo małym ogniu, mieszając co chwilę drewnianą łyżką do momentu gdy masa zgęstnieje i zmieni kolor na jasno brązowy.

Łyżeczką rozprowadzamy świeżo zrobioną masę kajmakową na ostudzonym, kruchym spodzie. Wierz dekorujemy płatkami białej czekolady. Odstawiamy na 20-30 minut, aby masa zgęstniała. Po tym czasie możemy już kroić naszego mazurka.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...