Tego indyka przygotujecie w 20 minut: 10 minut na przyprawienie indyka i kolejnych 10 na przygotowanie warzyw. Później tylko czekamy, aż się upiecze. Wierzcie mi, wychodzi świetnie i smakuje bardzo świątecznie dzięki dodatkowi cynamonu i goździków. Jeśli natomiast zostanie wam trochę mięsa, można je wykorzystać do kanapek. Zdecydowanie polecam.
Składniki:
1 duża noga z indyka
2 łyżki masła
100ml białego wytrawnego wina lub wermutu
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól
pieprz
3 średnie ziemniaki
2–3 marchewki
1 kwaśne jabłko
2 dojrzałe, ale twarde gruszki
2 cebule białe lub czerwone
1 laska cynamonu
4 goździki
Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w grube talarki. Cebulę, gruszkę i jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Warzywa i owoce wkładamy do miski.
Po godzinie pieczenia rozcinamy rękaw i wyjmujemy indyka na brytfankę (ziele angielskie i liść laurowy można wyjąć), a sosem oblewamy warzywa. Mieszamy je i obkładamy indyka. Dodajemy goździki i cynamon (można go połamać na 2-3 części). Wstawiamy dalej do pieczenia w 160C.
Pieczemy, od czasu do czasu mieszając warzywa i przekręcając indyka, do momentu aż indyk ładnie się zrumieni, a warzywa będą miękkie. Gdyby jabłka były zbyt kwaśne, tuż przed końcem pieczenia możemy warzywa posypać 1 łyżeczką cukru i zamieszać. Indyk piekł się ok. 2 godzin. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz