4/08/2014

Klasyczna babka wielkanocna

Już dzisiaj Wielki Piątek, jutro święcenie jajek, a w niedzielę długo oczekiwana Wielkanoc. Pewnie nie tylko ja się zawiodłam licząc, że w tym roku dopisze pogoda i będzie ciepło i słonecznie. A już w żadnym wypadku nie spodziewałam się śniegu! Zwłaszcza gdy jest już ponad tydzień po pierwszym dniu astronomicznej wiosny!

Ale taka pogoda sprzyja siedzeniu w domu i wypiekom. Dziś, dość tematycznie, w przeciwieństwie do mojego niedawnego piernika, bardziej pasującego w okolice Bożego Narodzenia niż Wielkanocy. Babka wielkanocna!

Składniki (na dużą formę):

250 g mąki tortowej
200 g cukru do wypieków
250 g stopionego masła
5 jajek
pół aromatu śmietankowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru wanilinowego


Piekarnik nastawiamy na 180 C. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. W średniej wielkości misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy wymieszane suche składniki do masy z jajek i dalej miksujemy. Dodajemy aromat śmietankowy i letnie roztopione masło.

Gotową masę przelewamy do natłuszczonej wcześniej i obsypanej bułką tartą formy na babkę. Delikatnie uderzamy wypełnioną formą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza ze środka ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu ostawiamy na chwilę żeby przestygła, po czym wyjmujemy z formy i dekorujemy według uznania. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...