4/01/2014

Zupa krem z pietruszki

Składniki:

600 g korzenia pietruszki
2 średnie cebule
150 ml mleka
sól, pieprz 
oliwa z oliwek
suszone pomidory 


Pietruszkę obieramy i kroimy w grube plastry. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę, a po 2-3 minutach pietruszki i na bardzo małym ogniu dusimy je przez około 15-20 minut.

Do garnka wlewamy bulion, w ilości pokrywającej warzywa. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka. Do miękkich warzyw dodajemy mleko i całość blednujemy, w razie potrzeby dodając więcej mleka lub trochę wody. Zupę podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy suszonymi pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...