11/28/2013

Makaron z kurczakiem i sosem alfredo

To kolorowe danie z makaronem jest  idealne na ponurą jesień. Słodkie, ostre papryki dodają tak wspaniały smak kurczakowi i do tego ten kremowy sos Alfredo!

Składniki:
1  podwójna pierś z kurczaka
1 czerwona, 1 żółta i 1 zielona papryka
2 szklanki makaronu
2 litry wody
6 liści świeżej bazylii, posiekanej
8 kostek rosołowych
garśc czarnych oliwek
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
4 łyżki masła
1 ząbek czosnku, posiekany
1/2 szklanki startego parmezanu
sól i pieprz



Opłukanego kurczaka kurczaka wrzucamy do 2 litrów wody z kostkami rosołowymi i przykrywamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut na średnim ogniu, do czasu aż kurczak będzie ugotowany.

Wyjmujemy kurczaka, odkładamy na chwilę do ostygnięcia, a następnie kroimy na kawałki o boku 1 cm. Odlewamy wywar, zostawiając pół filiżanki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do małego rondelka wlewamy pół szklanki bulionu z kurczaka i dodajemy 3 łyżki masła, rondel stawiamy na średnim ogniu i czekamy aż masło się rozpuści . Dodajemy posiekany ząbek czosnku i pół łyżeczki soli oraz pieprz. Mieszamy do połączenia, a następnie powoli mieszając trzepaczką dorzucamy pół szklanki startego parmezanu.

Papryki kroimy na słupki. Rozpuszczamy łyżkę masła na średnim dużym ogniu, a następnie smażymy papryki przez 5-6 minut. Dodajemy pokrojonego kurczaka, oliwki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy całość. Zmniejszamy ogień do najmniejszego i dodajemy kremowy sos do kurczaka. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i mieszamy, aby sos go całkowicie pokrył. Przed podaniem możemy posypać dodatkową porcją parmezanu. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Chyba sobie coś podobnego na obiad wykombinuję, bo pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...