Torcik idealny dla fanów niemieckich pierników Lebkuchen. Nie jest za słodki a delikatna, cytrusowa pianka doskonale współgra smakowo z piernikowo- orzechowym ciastem. Miła odmiana od tradycyjnych, ciężkich serników i pierników.
Składniki (na tortownicę 24cm):
200 g brązowego cukru
szczypta soli
2 łyżeczki przyprawy do pierników
3 jajka
180 g creme fraiche
200 g mąki
100 g drobno zmielonych orzechów laskowych
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Tortownicę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia.Cukier, sól, przyprawę oraz jajka miksujemy, aż masa będzie jednolita. Dodajemy creme fraiche i dobrze mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami.
Do masy z mokrymi składnikami stopniowo dodajemy mieszankę mąki. Dość krótko miksujemy na gładką masę. Przekładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy około 30 minut (do tzw. suchego patyczka) w niższej części piekarnika. Po upieczeniu studzimy a następnie delikatnie wyjmujemy z formy i usuwamy papier do pieczenia.
Do masy z mokrymi składnikami stopniowo dodajemy mieszankę mąki. Dość krótko miksujemy na gładką masę. Przekładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy około 30 minut (do tzw. suchego patyczka) w niższej części piekarnika. Po upieczeniu studzimy a następnie delikatnie wyjmujemy z formy i usuwamy papier do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz