Twardy, lekko sprężysty biały ser z Cypru, tradycyjnie wykonany z owczego mleka, chociaż w dzisiejszych czasach masowo produkowane są odmian często z wykorzystaniem mleka krowiego.
W konsystencji, halloumi jest podobny do mozzarelli, co czyni go popularnym składnikiem w kuchni Bliskiego Wschodu. W przeciwieństwie do mozzarelli, ma silny słony smak, w szczególności, gdy konserwowany był w solance.
Poradnik kupującego
Najlepszy ser halloumi jest z mleka owczego, pochodzący z Cypru, chociaż teraz można nawet znaleźć takie odmiany w większości krajów.
Przechowywanie
Halloumi można przechowywać w lodówce przez wiele miesięcy, jeśli pozostaje w oryginalnym opakowaniu, wraz z solanką lub serwatką. Po otwarciu, powinien być zanurzony w słonej wodzie i przechowywany w lodówce.
Przygotowanie
Na Bliskim Wschodzie, halloumi jest zazwyczaj smażony lub grillowany. Chociaż halloumi można jeść prosto z opakowania, niektórzy kucharzy polecam moczenie go w maślance na dzień lub dwa przed przygotowanie, co nadaje mu bogatszy, mniej słony smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz