Składniki (4 porcje):
1 pęczek zielonych szparagów
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki białego wina (opcjonalnie)
2 szklanki bulionu jarzynowego
1 dojrzałe awokado
świeże zioła: po 1 łyżce posiekanego koperku i kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
pianka z mascarpone:
1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%, zimnej
2 pełne łyżki sera mascarpone, zimnego
Szparagi opłukujemy i obieramy do połowy długości. Odcinamy same główki i gotujemy na parze (przez około 2 - 3 minuty). Łodyżki szparagów kroimy na połówki i wkładamy razem z masłem do garnka z grubym dnem. Oprószamy solą, dodajemy pokrojony na plasterki ząbek czosnku. Dusimy całość przez około 2 minuty. Jeśli używmay, to wlewamy wino i odparowujemy przez 1 - 2 minuty. Następnie wlewamy bulion i gotujemy przez około 2 minuty, aż szparagi będą miękkie.
1 pęczek zielonych szparagów
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki białego wina (opcjonalnie)
2 szklanki bulionu jarzynowego
1 dojrzałe awokado
świeże zioła: po 1 łyżce posiekanego koperku i kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
pianka z mascarpone:
1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%, zimnej
2 pełne łyżki sera mascarpone, zimnego
Miksujemy na gładki mus w blenderze razem z połową główek szparagów ugotowanych na parze, obranym awokado, świeżymi ziołami oraz oliwą z oliwek extra virgin. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, podgrzewamy.
Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywną pianę i miksujemy z serem mascarpone. Zupę wlewamy do talerzy i dekorujemy pianką z mascarpone oraz drugą połową główek szparagów. Zupę najlepiej jest wymieszać z połową ilości pianki mascarpone i udekorować tylko pozostałą jej częścią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz