Składniki (4 porcje):
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżeczka octu winnego czerownego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy Dijon
oliwa z oliwek
4 filety z łososia, 2 cm grubości
(jeśli mrożone, rozmrażamy najpierw)
sól i świeżo zmielony pieprz
4 cytryny do podania
W malakserze rozgniatamy czosnek z ziołami, octem, olejem i musztardą Dijon, aż powstanie się pasta. Odkładamy na bok.Łososia doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową na dużym ogniu. Nacieramy patelnię oliwą i zmniejszamy ogień do średnio-niskiego. Kładziemy łososia na patelni grillowej i smażymy przez 5 minut.
Po tym czasie przewracamy rybę na drugą stronę i grillujemy tak jeszcze przez kolejne minuty 3-4 polewając na połowie ziołowym czosnkowym sosie musztardowym.
Przewracamy rybę ostatni raz i smażymy minutę z pozostałym sosem. Włączamy palnik ponownie i niech ryba w ten sposób dojdzie jeszcze przez minutę. Zdejmujemy z ognia i od razu podajemy z wybranymi dodatkami.
Masz śliczne zdjęcia... to przykuło moją uwagę. Biorę udział w blogowej akcji 11 pytań i nominowałam Twojego bloga. Więcej szczegółów u mnie : http://kulinarnewyskoki.blogspot.com
OdpowiedzUsuń