5/08/2013

Quinoa z warzywami i jajkiem


Peruwiańskie zboże, zwane również komosą ryżową, jest jedną z najzdrowszych kasz. Ma mnóstwo białka, nie zawiera glutenu, jest łatwo przyswajalna i napakowana błonnikiem. Doskonała podstawa zdrowego, sycącego śniadania!

Składniki:
4 plasterki wędzonego boczku
1 mały ziemniaka
0,5 czerwonej cebuli,  posiekanej
0,5 czerwonej papryki posiekanej
0,5 zielonej papryki posiekanej
1 szklanka posiekanych pieczarek
2 ząbki czosnku posiekanego
0,5 szklanki quinoa, opłukanej
1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
4 jajka (usmażone według uznania)
sól i pieprz 


Rozgrzewamy średniej wielkości patelnię. Dodajemy boczek. Smażymy aż wytopi się tłuszcz a boczek zrobi się chrupki. Następnie przekładamy plasterki boczku na papierowy ręcznik.

Zmniejszamy ogień, dodajemy posiekanego ziemniaka, cebulę, papryki, pieczarki i czosnek. Mieszamy. Przykrywamy i smażymy przez 5-6 minut. Mieszamy jeszcze kilka razy. Warzywa powinny zmięknąć.

Dodajemy surową quinoa do warzyw i smażymy przez około 2 minuty. Dodajemy bulion lub wodę i zagotowujemy miksturę. Zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy przez 15 minut, aż kasza zmięknie. W tym czasie smażymy jajka.

Kaszę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w miseczkach z usmażonym jajkiem i boczkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...