Peruwiańskie zboże, zwane również komosą ryżową, jest jedną z najzdrowszych kasz. Ma mnóstwo białka, nie zawiera glutenu, jest łatwo przyswajalna i napakowana błonnikiem. Doskonała podstawa zdrowego, sycącego śniadania!
Składniki:
4 plasterki wędzonego boczku
1 mały ziemniaka
0,5 czerwonej cebuli, posiekanej
0,5 czerwonej papryki posiekanej
0,5 zielonej papryki posiekanej
1 szklanka posiekanych pieczarek
2 ząbki czosnku posiekanego
0,5 szklanki quinoa, opłukanej
1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
4 jajka (usmażone według uznania)
sól i pieprz
Rozgrzewamy średniej wielkości patelnię. Dodajemy boczek. Smażymy aż wytopi się tłuszcz a boczek zrobi się chrupki. Następnie przekładamy plasterki boczku na papierowy ręcznik.
Zmniejszamy ogień, dodajemy posiekanego ziemniaka, cebulę, papryki, pieczarki i czosnek. Mieszamy. Przykrywamy i smażymy przez 5-6 minut. Mieszamy jeszcze kilka razy. Warzywa powinny zmięknąć.
Dodajemy surową quinoa do warzyw i smażymy przez około 2 minuty. Dodajemy bulion lub wodę i zagotowujemy miksturę. Zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy przez 15 minut, aż kasza zmięknie. W tym czasie smażymy jajka.
Kaszę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w miseczkach z usmażonym jajkiem i boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz