Jeden z najbardziej znanych serów miękkich. Brie pochodzi z północno-wschodniej Francji, ale jest teraz na całym świecie. Duże, płaskie koła sera mają białe, puchowe skóry i blade, lekko przyprawione wnętrze, które jest kredowy, kiedy ser jest młody, i coraz bardziej ciągnący gdy ser dojrzewa. Wykonany z pełnego mleka krowiego, które może być pasteryzowane lub surowee> Brie ma bogaty i kremowy smak, dobrze się topi co sprawia że, jest popularny w kuchni.
Poradnik kupującego
Brie de Meaux to oryginalny ser i wywodzi się z miasta o tej samej nazwie. Chroniony przez AOP (, ser jest dojrzały na miesiąc przed sprzedażą. Inne ważne francuskie sery Brie pochodzą z Melun, Montereau i Coulommiers - pierwszy może być bardzo świeży i posypany trocinami lub bardziej dojrzały. Brytyjski Brie jest z Kornwalii i Devon.
Plaster sera Brie w pełni dojrzały będzie topniał w temperaturze pokojowej, a skórka powinna być sprężysta w dotyku.
Brie jest dostępny przez cały rok, ale Brie de Meaux, Melun i Montereau są sprzedawane od maja do października, a Coulommiers de Brie od października do kwietnia.
Przechowywanie
Niedojrzałe Brie nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ będzie to zakłócać proces dojrzewania. Przechowyjemy go w chłodnym miejscu na kilka dni przed spożyciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz