Składniki:
3 łyżki mąki
1 duże jajko
50g bułki tartej
500g filetu z ryby bez skóry
(z łososia, dorsza, łupacza lub innej białe ryby),
pokrojony na 4 lub 8 grubych kawałków
3 łyżki oleju słonecznikowego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Delikatnie wrzucamy każdy kawałek ryby do torebki z mąką, aż będzie równo pokryty, potem zanurzamy w roztrzepanym jajku, a następnie q bułce tartej Kładziemy przygotowane kawałki ryby na talerzu.
Rozgrzewamy olej w głębokiej ciężkiej patelni, możemy tęż użyć frytownicy z temperaturą 180 C. (UWAGA:. Gorący olej może być bardzo niebezpieczny!) Dodajemy na patelnię paluszki rybne i smażmy na złoty kolor ze wszystkich stron, przez 5-6 minut, obracając od czasu do czasu.
Zdejmujemy z patelni rybę łopatką i odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.Podajemy paluszki rybne z kawałkami świeżego masła na grzankach i ketchupem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz