5/11/2013

Lody kawowe

Składniki (na 250 ml lodów):
1,5 szklanki mleka 3,2%
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki całych ziaren kawy 
szczypta soli
1,5 szklanki śmietany kremówki
5 dużych żółtek
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki drobno zmielonej kawy


Podgrzewamy mleko, dodajemy cukier, całe ziarna kawy, sól i połowę śmietany kremówki do rondelka, i podgrzewamy aż całość będzie dość ciepła, ale nie wrzącą. Gdy mieszanina jest ciepła, zdejmujemy ją z ognia, i  zostawiamy do stygnięcia w temperaturze pokojowej przez ok. 1 godzinę.
Po tym czasie wlewamy pozostałą śmietanę do metalowego naczynia, osadzonego na lodzie na większej misce. Ustawić sitka na górze miseczek. Odkładamy na bok.

Podgrzewamy znów mieszaninę mleka i kawy, na średnim ogniu, aż znowu  będzie gorąca (nie wrzącą!). W osobnej misce ubijamy żółtka. Powoli wlewamy mleko i podgrzewamy nad wodą mieszaninę kawy i żółtek, cały czas ubijając. Wyskrobujemy ogrzewane żółtka z powrotem do rondelka.

Całość mieszamy stale na średnim ogniu, skrobiąc dno, aż masa zgęstnieje. To może potrwać około 10 minut. Wlewamy krem przez sitko i mieszamy go do konsystencji kremu. Przeciskamy ziarna kawy w sitku aby wydobyć tyle smaku kawy, ile to możliwe. Następnie usuwamy ziarna. Mieszamy z wanilią i drobno zmieloną kawą.

Schładzamy mieszaninę dokładnie w lodówce, po czym zamrażamy w lodziarce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...