Składniki (na 2 porcje):
1 wiązka szparagów (ok. 250g)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 mała czerwona cebula, drobno pokrojone w kostkę
2 laski selera, drobno posiekanego
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 mała czerwona chilli, bez nasion i drobno posiekana
400g brązowej soczewicy, osuszonej
150g pomidorki cherry, przekrojone w pół
2 duże jaja (najlepiej z wolnego wybiegu)
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Następnie rozgrzewamy pozostały olej w patelni, dodajemy cebulę, seler, czosnek i chili i dusimy całość na małym ogniu przez 5-10 minut, aż cebula będzie miękka. Potem dodajemy soczewicę i pomidory i gotujemy przez kolejne 5 minut, aż soczewica będzie gorąca. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z posiekaną kolendrą.
Aby ugotować jajka, bierzemy duży garnek z wodą, stawiamy na kuchence i doprowadzamy do szybkiego wrzenia. Rozbijamy jaja do wrzącej wody i natychmiast obniżamy temperaturę w ciągu 2 minut.
Dzielić soczewicę na 2 talerze, kładziemy na to szparagi. Wyjmujemy jaja z wody i delikatnie kładziemy na szparagi ( dobrze jest to zrobić łyżką cedzakową, żeby żółtko wypłynęło dopiero na talerzu). Posypujemy kolendrą i od razu podajemy.
Świetne przepisy,tylko dlaczego do sałatki greckiej dodajesz oliwki z pestkami?
OdpowiedzUsuńBo wychodzę z założenie, że te, które nie są drylowane są lepsze jakościowo, a od pestki chyba aż tak dużo osób nie zginęło :)
OdpowiedzUsuń