5/09/2013

Chłodnik ze świeżych ogórków

Przyszło lato, więc przyszła też pora na chłodnik. Tym razem mniej klasycznie, bo z ogórków. Ale orzeźwia znakomicie!

Składniki:
3 duże zielone, świeże ogórki
700 ml jogurtu greckiego (może być naturalny)
3-4 ząbki czosnku
1 pęczek szczypiorku
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
garść orzechów włoskich
garść świeżej mięty
3/4 szklanki wody (schłodzonej)
gałązka mięty do przybrania


Ogórki ścieramy na tarce na dużym oczku. Dodajemy sól i mieszamy a następnie odstawiamy na 15 minut. Starte ogórki przekładamy do dużej miski, dodajemy jogurt, starty czosnek, miętę, pokrojony szczypiorek i oliwę. Mieszamy i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Prażymy orzechy włoskie na patelni.

Po wyjęciu z lodówki sprawdzamy smak chłodnika, jeżeli jest za gęsty dodajemy schłodzonej wody i mieszamy. W razie potrzeby solimy lub dodajemy pieprzu. Konstystencja jest podobna do kremu. Posypujemy prażonymi orzechami i przybieramy liśćmi mięty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...