Ser będący kwintesencją holenderskiego sera. Wykonany z mleka krowiego. Jestma mocny, elastyczny, blado-żółty, a jego wnętrze jest słodkie i ma smak lekko orzechowy. Całe sery są kuliste, a te przeznaczone na eksport są pokryte kolorowym woskiem.
Edam jest dostępny w szerokim zakresie aromatów, i wykonany jest głównie przez kraje północnej Europy zachodniej, choć Edam z holenderskiego portu o tej samej nazwie jest opatrzony specjalnym znakiem. Edam dobrze się topi i jest popularnym składnikiem w kuchni. W swojej ojczyźnie, Edam jest tradycyjnie podawane na koniec posiłku w towarzystwie jasnego piwa.
Poradnik kupującego
Sery z Edam sama będą oznaczone etykietą Noord-Hollandse Edammer. Istnieją także niskotłuszczowe i wegetariańskie wersje Edama, i tak samo są pokryte czerwonym woskiem tak jak te standardowe wersje sera. Edam z zielonym nalotem woskowym jest aromatyzowany ziołami; wosk brązowy wskazuje dodanie pieprzu do sera, a wosk pomarańczowy wskazuje na smak kminku. Starsze Edamy, które dojrzewały ok sześciu miesięcy mają bardziej suchą , twardszą konsystencję, i są sprzedawane z czarnym woskowym nalotem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz