5/07/2013

Szalotka - cebula czy czosnek?

Odmiana cebuli, choć nosi nazwę: czosnek askalonski. Mała, podłużna, o fioletowo-brązowych łuskach. W smaku podobna do cebuli zwyczajnej, jednak słodsza i łagodniejsza.

Szalotkę wykorzystuje się głównie w kuchni azjatyckiej - szalotki i czosnek pełnią w niej rolę przyprawy poprawiającej smak potraw z ryżem. W Indonezji marynowane szalotki podawana są jako przystawka, która ma zaostrzyć apetyt. Szalotka jest też powszechnie używana w południowej części Indii: w przekąskach, sałatkach, curry i potrawach z ryżem.

W kuchni europejskiej szalotkę docenili zwłaszcza Francuzi. Najlepiej smakuje uduszona w winie. Smażona łatwo gorzknieje.

Szalotka duszona w winie

Składniki
6 szalotek, obranych i podzielonych na połówki
30 g masła
100 ml białego wina
łyżeczka cukru
odrobina soli


Rozpuszczamy w rondlu masło, dodajemy cukier, wrzucamy szalotki. Smażymy, aż szalotki się zrumienią. Wlewamy wino i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut, aż szalotki zmiękną. Zdejmujemy pokrywkę i zwiększymy ogień. Redukujemy płyn, aż stanie się gęsty i brązowy. Podajemy do mięs.



2 komentarze:

  1. witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za miłe słowa. To właśnie dodaje mi motywacji do dalszej pracy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...