Szalotkę wykorzystuje się głównie w kuchni azjatyckiej - szalotki i czosnek pełnią w niej rolę przyprawy poprawiającej smak potraw z ryżem. W Indonezji marynowane szalotki podawana są jako przystawka, która ma zaostrzyć apetyt. Szalotka jest też powszechnie używana w południowej części Indii: w przekąskach, sałatkach, curry i potrawach z ryżem.
W kuchni europejskiej szalotkę docenili zwłaszcza Francuzi. Najlepiej smakuje uduszona w winie. Smażona łatwo gorzknieje.
Szalotka duszona w winie
Składniki:
6 szalotek, obranych i podzielonych na połówki
30 g masła
100 ml białego wina
łyżeczka cukru
odrobina soli
witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa. To właśnie dodaje mi motywacji do dalszej pracy. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń