5/21/2013

Cheddar


Być może najbardziej znany z brytyjskich serów, w dzisiejszych czasach produkowany na całym świecie. Tradycyjne gospodarstwa, jak np. Montgomery czy Keen, nadal produkują cheddar z surowego mleka krowiego, który później dojrzewa nawet do 18 miesięcy, co nadaje mu suchą, łuszczącą teksturę i bogaty, pikantny, często orzechowy charakter. Produkowane masowo wydają się być znacznie krócej dojrzewające, przez co mogą mieć kremową, wilgotną konsystencję i łagodniejszy smak, ale generalnie lepiej się topią podczas gotowania.
Mieszaniny podpuszczek wegetariańskich i zwierzęcych są stosowane, w zależności od producenta. Cheddar tradycyjnie wykonywany jest z płyty z masy serowej, które są ułożone jedna na drugiej, i są często obracane. Ciśnienie wywierane przez ich łączną wagę wyciska resztki serwatki. Płyty sera mogą być krojone na małe kawałki, solone, i umieszczane w formach w których dojrzewają. Proces ten znany jest jako "cheddarowanie".

Poradnik kupującego

Cheddar jest do kupienia w wielu różnych formach, od młodych i świeżych po dojrzałe i kruche. Sery oznaczone jako Cheddar West Country są wykonywane z krów hodowanych w Kornwalii, Devon, Dorset i Somerset przy użyciu tradycyjnych metod. Nie mogą zawierać żadnych barwników, substancji aromatyzujących ani konserwantów i muszą dojrzewać w gospodarstwie, w którym zostały one wykonane, przez co najmniej dziewięć miesięcy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...