5/11/2013

Serek wiejski


Wykonany z pasteryzowanego odtłuszczonego mleka. Ten łagodny świeży ser jest bardzo popularny wśród dietetyków Dzięki niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów oraz wysokiemu poziomowi białka. Składa się on z małych kuleczek zawieszonych w jasnokremowym kremie. Jego stosunkowo łagodny, lekko kwaśny charakter sprawia, że często sprzedawany jest z dodatkami takimi jak: szczypiorek, miód czy ananas .


Poradnik kupującego

Twaróg najlepiej jeść świeży, jeśli to możliwe, spróbujy znaleźć opakowanie zfługim terminem ważności.

Przechowywanie

Twaróg powinien być przechowywany w lodówce i spożyty jak najszybciej po otwarciu. Nie zaleca się zamrażania.

Zastosowanie

Serek wiejski jest często używany w sałatkach i jako dodatek do grzanek. Łatwy do przygotowania w domu, i jest dobrym sposobem na  wykorzystanie nadmiaru mleka. Twaróg jest dobrym zamiennikiem dla ricotty w wielu przepisach, zwłaszcza że zawiera znacznie mniej tłuszczu. Można upiec z niego nawet sernik!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...