5/16/2013

Ricotta

Miękki włoski twarogowy ser z serwatki, która jest odsączana, a następnie lekko "gotowana". Jest lekka i kremowa, z lekko ziarnistą fakturą i delikatnym smakiem. Ma dość niską zawartość tłuszczu, co czyni ten ser dobrym substytutem mascarpone. Ricotta może być stosowana samodzielnie lub używana do słodkich lub pikantnych potraw. Jest powszechnie używana w wielu włoskich daniach, zwłaszcza jako farsz do ravioli lub ciast.



3 komentarze:

  1. w każdym większym sklepie spożywczym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie widziałam! chyba wpadnę do lidla , tam mają tego typu przysmaki, wczoraj kupiłam placki do tortilli za 4 zł 6 sztuk:) o, a przy okazji - u kogos widzialam na blogu info o konkursie dla blogerek, http://mojanowafigura.pl/blogerki - spróbuj wziąć udział?:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...