5/21/2013

Przewodnik warszawski: Mamma Mia! Bistro


Mamma Mia! Bistro to mały, przytulny lokal na Saskiej Kępie. Tylko kilka stolików i maleńki ogródek. Ale za to menu bogate i bardzo często się zmienia. Bazuje na potrawach z różnych rejonów śródziemnomorskich i sezonowych produktach. Jest duży wybór włoskich potraw –przede wszystkim pasty na bazie makaronów domowych, ale też gnocchi czy ravioli i oczywiście pizza.

Hiszpanię reprezentują tortille, a Francję quiche, tarty i naleśniki – słodkie i wytrawne na bazie mąki gryczanej. Zjemy tu też dania greckie, np. sałatkę z serem halloumi. Ja postawiłam na opcję francuską. Wybrałam gryczane naleśniki (a właściwie naleśnik) z nadzieniem z kurek. Choć wiadomo, że o tej porze roku kurki nie były świeże, tylko mrożone, smakowało bardzo dobrze. Deser? Też wygrała Francja i creme brulee. Przyznaje jednak, że wybór nie był łatwy, bo wszystkie słodkości wyglądały bardzo smakowicie. W menu jest często panna cotta, tort bezowy, sernik na zimno z mascarpone, owocami i domową galaretką.

To dobre miejsce na lunch (specjalna oferta lunchowa od 12:00 do 13:30), a także kolację dla osób o odmiennych gustach kulinarnych. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Gdy jakaś potrawa zasmakuje nam szczególnie, można ją także zamówić do domu. To dobra opcja, np. w przypadku tart (nowa w menu: z wędzonym pstrągiem, riccotą, kaparami i suszonymi pomidorami), które idealnie nadają się na przyjęcia czy party. Wystarczy zadzwonić kilka dni wcześniej. Na wynos i z możliwością dowozu do domu w Mamma Mia! Bistro są także ciasta czy zupy.








Tekst: www.luxlux.pl

Foto: własność Mamma Mia! Bistro

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...