Toskańskie frytki. Chodzi o klasyczne frytki, ale z ząbkami czosnku i świeżych ziół wrzucanych do gorącego oleju pod koniec gotowania.
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
1,5 L oleju kukurydzianego lub innego oleju roślinnego
1 główka czosnku, ząbki rozdzielone, ale nie obrane
8 gałązek tymianku, rozmarynu i szałwii,
płatki soli morskiej do smaku
Wlewamy olej do szerokiej, patelni i dodajemy świeżo pokrojonych ziemniaków. Następnie umieszczamy patelnię na dużym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co powinno zająć nam ok 5 minut. Kontynuujemy smażenie frytek, bez mieszania ich, przez kolejne 15 minut. Gdy temperatura oleju osiągnie ok 160 C, zmniejszamy ogień lekko i smażymy dalej frytki w przedziale temperatury 150-160 ° C. Jeśli olej jest zbyt gorący zmniejszyć ogień na mniejszy.
Teraz można poobracać trochę nasze frytki szczypcami. Następnie dodajemy ząbki czosnku (razem ze skórką) na patelnię, ponownie delikatnie mieszamy i smażymy przez kolejne 5-10 minut, upewniając się, że czosnek nie wygląda na spalony lub czy frytki nie są zbyt ciemne).
W momencie gdy chipy są blado złote, wrzucamy ziołach, a następnie po około minucie zgarniamy wszystko, co na zewnątrz na tacę lub półmisek wyłożony podwójnej grubości ręcznikiem papierowym. Gdy nadmiar oleju się wchłonie, przenosimy frytki na talerz i posypujemy płatkami soli morskiej do smaku. Podajemy natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz