5/14/2013

Toskańskie frytki

Toskańskie frytki. Chodzi o klasyczne frytki, ale z ząbkami czosnku i świeżych ziół wrzucanych do gorącego oleju pod koniec gotowania.

Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
1,5 L oleju kukurydzianego lub innego oleju roślinnego
1 główka czosnku, ząbki rozdzielone, ale nie obrane
8 gałązek tymianku, rozmarynu i szałwii, 
płatki soli morskiej do smaku


Odcinamy krótkie końce każdego ziemniaka (ale nie obieramy) tak, żeby można było postawić go  pionowo, a następnie kroimy je wzdłuż w 1,5 cm plasterki. Wycinamy z nich plastry na frytki o grubości 1cm. Kładziemy frytki na czystą ściereczkę  po pokrojeniu.

Wlewamy olej do szerokiej,  patelni i dodajemy świeżo pokrojonych ziemniaków. Następnie umieszczamy patelnię na dużym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co powinno zająć nam ok 5 minut. Kontynuujemy smażenie frytek, bez mieszania ich, przez kolejne 15 minut. Gdy temperatura oleju osiągnie  ok 160 C, zmniejszamy ogień lekko i smażymy dalej frytki w przedziale temperatury 150-160 ° C. Jeśli olej jest zbyt gorący zmniejszyć ogień na mniejszy.

Teraz można poobracać trochę nasze frytki szczypcami. Następnie dodajemy ząbki czosnku (razem ze skórką) na patelnię, ponownie delikatnie mieszamy i smażymy przez kolejne 5-10 minut, upewniając się,  że czosnek nie wygląda na spalony lub  czy frytki nie są zbyt ciemne).

W momencie gdy chipy są blado złote, wrzucamy ziołach, a następnie po około minucie zgarniamy wszystko, co na zewnątrz na tacę lub półmisek wyłożony podwójnej grubości ręcznikiem papierowym. Gdy nadmiar oleju się wchłonie, przenosimy frytki na talerz i posypujemy płatkami soli morskiej do smaku. Podajemy natychmiast.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...