10/22/2013

Przewodnik warszawski: MAMMA MARIETTA

W kolejnych postach z cyklu przewodnika warszawskiego chciałabym Wam przedstawić restauracje nominowane w kategorii KNAJPA ROKU. Na pierwszy ogień znana większości warszawskich smakoszy Mamma Marietta.


Marietta to imię nieżyjącej już mamy właściciela i szefa kuchni tej restauracji. Urządził ją na wzór lokalu, w którym wychował się na Sycylii i który prowadziła właśnie ukochana mamma. Odkryjecie więc na Wołoskiej ciasną, skromną w wystroju knajpinę, z miejscem dla mniej więcej 20 klientów, z potrawami przygotowywanymi na bieżąco wyłącznie z najlepszych produktów. Dla podawanej tu świeżej mozzarelli z mleka bawolic warto żyć długo, bardzo długo i jeszcze dłużej. Elastyczna biała kula spoczywa w zielonkawej kąpieli z pesto, a po nakłuciu i przecięciu eksploduje orzeźwiającym zapachem i półpłynną zawartością. Absolutne szaleństwo, skondensowana dawka smaku, który chroni przed wszelkimi nieszczęściami i słabościami tego świata.


Po mozzarelli w pesto (a może zamówimy jeszcze jedną?) będziecie sobie wyrywać apetyczne bruschetti z tą samą mozzarellą i pomidorkami (17 zł) oraz równie ponętne crostini z siekanymi karczochami, parmezanem i płatkami migdałów (18 zł). W chwilę później wypieści was krem z kalafiorów, dosmaczony oliwą i świeżym majerankiem (16 zł). Ta cudowna zupa występuje u Marietty również w wersji z selerem naciowym.


Pośród primi na kolana rzucają mascarponowe, aksamitne risotto z krewetkami (35 zł) oraz lasagnetta, czyli okrągłe plastry makaronu przełożone jagnięciną (35 zł). Z kolan padniecie natomiast wprost na twarz, gdy pojawią się duże, czarne ravioli wypełnione homarem (45 zł). Czy macie już dość wrażeń? Nie odchodźcie od stolika za szybko, bo przed nami jeszcze cielęcina w dwóch odsłonach. Najpierw jako klasyczna saltimbocca z szałwią, duszona na białym winie (39 zł) oraz równie doskonała cielęcina grillowana (45 zł) w sosie pomidorowym z bazylią i przypieczonym rozmarynem, który wydziela oszałamiający zapach. I z dań zupełnie ekskluzywnych, bo niedostępnych codziennie radzę domagać się królika duszonego w białym winie i warzywach oraz cudownie gorzkawej, podduszonej wątróbki cielęcej. 


INFO:
Mamma Marietta
ul. Wołoska 74a
godziny otwarcia: poniedziałek-niedziela: 12-22
zdjęcia: własność restauracji
tekst: www.http://warszawa.gazeta.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...