5/23/2013

Grilowany łosoś czosnkowo-ziołowy

Składniki (4 porcje):

4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżeczka octu winnego czerownego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy Dijon
oliwa z oliwek
4 filety z łososia, 2 cm grubości 
(jeśli mrożone, rozmrażamy najpierw)
sól i świeżo zmielony pieprz
4 cytryny do podania


W malakserze  rozgniatamy czosnek z ziołami, octem, olejem i musztardą Dijon, aż powstanie się pasta. Odkładamy na bok.

Łososia doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową na dużym ogniu. Nacieramy patelnię oliwą i zmniejszamy ogień do średnio-niskiego. Kładziemy łososia na patelni grillowej i smażymy przez 5 minut.

Po tym czasie przewracamy rybę na drugą stronę i grillujemy tak jeszcze przez kolejne minuty 3-4 polewając na połowie ziołowym czosnkowym sosie musztardowym.

Przewracamy rybę ostatni raz i smażymy minutę z pozostałym sosem. Włączamy palnik ponownie i niech ryba w ten sposób dojdzie jeszcze przez minutę. Zdejmujemy z ognia i od razu podajemy z wybranymi dodatkami.


1 komentarz:

  1. Masz śliczne zdjęcia... to przykuło moją uwagę. Biorę udział w blogowej akcji 11 pytań i nominowałam Twojego bloga. Więcej szczegółów u mnie : http://kulinarnewyskoki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...