1/06/2013

Wszystko o SELERZE | All about celery

Skąd pochodzi?
Seler jest potomkiem roślin z basenu Morza Śródziemnego – dziko rosnących selerów, które już w starożytności stosowano jako środek leczniczy. Jako warzywo uprawne seler zaczął upowszechniać się jednak dopiero w XIII w. Do Polski trafił dzięki ogrodnikom Królowej Bony. Początkowo uprawiano go przede wszystkim przy klasztorach i dworach, przez to zyskał opinię warzywa luksusowego. Woń i kształt, które dziś znamy seler zawdzięcza Włochom, którym w XVII w. udało się wyhodować dorodną roślinę pozbawioną goryczy jej dzikiego "kuzyna". Popularność selera rozciąga się obecnie na cały świat. Występuje naturalnie w południowej Afryce, zachodniej części Azji i Ameryce Południowej. Jest również uprawiany w Europie Środkowej i Zachodniej. Swoich licznych wielbicieli ma też najmłodsza odmiana tego warzywa, czyli pozbawiony silnej woni, delikatniejszy w smaku - seler naciowy.

Z czym się je?
Niepowtarzalny, korzenny aromat selera korzeniowego sprawia, że jest on popularnym składnikiem surówek i sałatek jarzynowych. Jako podstawowy składnik włoszczyzny często pojawia się w różnych wywarach, z których następnie przygotowuje się zupy (poza korzeniem do zup z powodzeniem można dodawać także nać selera). W formie przyprawy jest też częstym składnikiem różnego rodzaju mieszanek podbijających smak dań, a w niektórych zastępuje nawet sól. I choć z uwagi na intensywność jego aromatu zazwyczaj stosuje się z go z umiarem, warzywo to doskonale czuje się też w roli pierwszoplanowej, np. w postaci placków, czy kremowej zupy. Warto wiedzieć, że lekko gorzkawy na surowo seler poddany gorącym kuchennym zabiegom, ujawnia bowiem w pełnej krasie swoje drugie, słodsze oblicze.


Where it comes from?
Celery is a descendant of plants from the Mediterranean - wild celery, which in ancient times was used as a therapeutic agent. Celery as a vegetable crop, however, he began to spread until the thirteenth century came thanks to Polish Queen Bona gardeners. Initially, it was grown mainly for monasteries and mansions, it has gained a reputation for luxury vegetables. Scent and shape that we know today owes celery Italy in the seventeenth century, which was able to grow a good-looking plant lacking a wild bitterness of her "cousin". Celery popularity now extends to the entire world. It occurs naturally in southern Africa, western Asia, and South America. It is also grown in Central and Western Europe. His many admirers is also the youngest variety of vegetables, which is devoid of a strong scent, delicate in flavor - celery.

What to do with it?
A unique, spicy flavor of celery root makes it a popular ingredient in salads and vegetable salads. The basic component of greens often appears in various wywarach, which then prepares the soups (except the root to soups successfully, you can add the celery leaves). The spice is also a common component of various mixtures of conquering the taste of dishes, and some even replace salt. And even though, due to the intensity of the aroma is usually used with it in moderation, vegetables it also feels great in the leading role, for example in the form of patches or cream soups. You should know that slightly bitter celery raw subjected to a hot kitchen treatments, revealed in all its glory for his second, sweeter face.



Jakie ma właściwości?
Dawniej wierzono, że seler przynosi szczęście. Czy to prawda? Nie wiadomo. Z pewnością jednak to niepozorne warzywo przynosi swoim wielbicielom zdrowie i urodę. Chociaż smak selera niewiele na to wskazuje, w jego wnętrzu kryje się dwukrotnie więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych! A to dopiero początek zalet tej porowatej bulwy. Seler zawiera również kwas foliowy, witaminę PP i kompleks witamin z grupy B oraz dużo wapnia, potasu, cynku i fosforu. Bogactwo witamin oraz mirko- i makroelementów, które kryje w sobie seler, działa oczyszczająco na nasz organizm, pobudza przemianę materii, wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, obniża ciśnienie oraz chroni nasz organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Zalety selera doskonale sprawdzają się w różnego rodzaju dietach, zwłaszcza tych odchudzających. Bowiem seler, nawet jak na warzywo, jest niezwykle mało kaloryczny – 100 g selerowej bulwy to jedynie 7 kcal.

Ciekawostki?
Z selerem wiąże się wiele ciekawostek. W starożytnym Egipcie jego liście miały być rzekomo wykorzystywane do tworzenia girland ozdabiających mumie. Grecy przyozdabiali nim natomiast zwycięzców na Olimpiadzie. W Rzymie symbolizował podziemia oraz zmarłych. Rzymianie ponadto cenili go na tyle, że jego wizerunek wybijali na monetach. Sławę przyniosły mu zapewne jego liczne dobroczynne dla ludzkiego organizmu właściwości oraz opinia silnego afrodyzjaku.


What is property?
Previously it was believed that celery brings good luck. Is this true? I do not know. But certainly, this humble vegetable brings her fans health and beauty. Although the taste of celery little to indicate, in the interior behind twice more vitamin C than citrus fruits! And this is just the beginning of the advantages of the porous tubers. Celery also contains folic acid, vitamin PP and complex B vitamins and high in calcium, potassium, zinc and phosphorus. The wealth of vitamins and mirko-and macro that hides celery, cleansing effect on the body, stimulates metabolism and helps in the treatment of upper respiratory tract, lowers blood pressure and protects the body from the damaging effects of free radicals. Advantages of celery are perfect for different types of diets, especially weight loss. Because celery, even for vegetables, it is extremely low calorie - 100 g celery tubers is only 7 kcal.

Trivia?
With celery involves a lot of interesting facts. In ancient Egypt, the list was supposed to be used to create garlands adorned mummies. It decorates the Greeks and the winners at the Olympic Games. In Rome, a symbol of the underworld and the dead. The Romans also valued him so much that they killed his image on coins. He became famous for his numerous philanthropic probably for the human body and the properties of the strong opinion aphrodisiac.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...