12/17/2013

Jakiego KARPIA kupić na święta?

Przede wszystkim bez zbędnego pośpiechu. Nie odkładajmy zakupu na ostatnią chwilę, by nie nabyć czegoś, co zepsuje nam smak Wigilii i całego Bożego Narodzenia.


IDEALNY KARP POWINIEN:

* ważyć od 1,2 do 1,5 kilograma (ryba lżejsza jest bardziej oścista, a większa zbyt tłusta - bywa też, że jej mięso może po przyrządzeniu mieć błotnisty posmak)

* pochodzić z polskich hodowli, co daje gwarancję wyższej jakości (dobrze byłoby znać również miejsce jego pochodzenia - producenta)

* mieć zdrową skórę pozbawioną uszkodzeń, nalotów czy pasożytów

* pływać w czystej, przejrzystej wodzie

* ryby dobrej jakości (sprzedawane jako ubite) powinny mieć czerwone skrzela, co świadczy o świeżości mięsa)

1 komentarz:

  1. Karp powinien być odpity, nie polecam kupować ryb w marketach.
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie na piernik ucierany :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...