Przede wszystkim bez zbędnego pośpiechu. Nie odkładajmy zakupu na ostatnią chwilę, by nie nabyć czegoś, co zepsuje nam smak Wigilii i całego Bożego Narodzenia.
IDEALNY KARP POWINIEN:
* ważyć od 1,2 do 1,5 kilograma (ryba lżejsza jest bardziej oścista, a większa zbyt tłusta - bywa też, że jej mięso może po przyrządzeniu mieć błotnisty posmak)
* pochodzić z polskich hodowli, co daje gwarancję wyższej jakości (dobrze byłoby znać również miejsce jego pochodzenia - producenta)
* mieć zdrową skórę pozbawioną uszkodzeń, nalotów czy pasożytów
* pływać w czystej, przejrzystej wodzie
* ryby dobrej jakości (sprzedawane jako ubite) powinny mieć czerwone skrzela, co świadczy o świeżości mięsa)
Karp powinien być odpity, nie polecam kupować ryb w marketach.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie na piernik ucierany :)