Składniki (na 2 porcje):
4 filety z tilapii
200 g zielonej fasolki
4 łyżki masła
1 ząbek czosnku, posiekany
2 łyżki mąki
2 łyżeczki oregano
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
6 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
Na średnim ogniu rozgrzewamy dużą patelnie z 3 łyżkami masła. Filety panierujemy w mieszaninie mąki, otrzepujemy z nadmiaru i smażymy po 2 filety na raz, na złoty kolor (około 4 minut z każdej strony). Zdejmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem.
Na tą samą patelnię wrzucamy posiekany czosnek i fasolkę. Całość smażymy około 2 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy pomidorku i całość podsmażamy przez około minutę. Dodajemy sok z cytryny i 1/4 szklanki wody, przykrywamy i dusimy na dużym ogniu do momenty, aż fasolka będzie miękka. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pozostałą łyżkę masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz